FORUM

Bezoekadres Kanaalweg 86 3533 HG Utrecht

Postadres Postbus 201 3500 AE Utrecht

Telefoon 030 - 297 43 21 Internationaal: +31 30 297 43 21

Agenda

30 juni 2013

Symposium: Cultural Trauma? Transatlantic slavery in perspective

Tijdens dit internationale symposium buigen bekende wetenschappers zich over het concept cultureel trauma in relatie tot het Nederlands slavernijverleden. Het symposium is een van de kennisactiviteiten in het kader van de herdenking van 150 jaar slavernijverleden en wordt georganiseerd in samenwerking met NiNsee, de VU, UvA, het Institute of Cultural Heritage & Knowledge en Patricia D. Gomes.

 

1 juli 1863 - 1 juli 2013

In discussies over het slavernijverleden, de omgang daarmee en de maatschappelijke positie van de zwarte nakomelingen doemt regelmatig de term cultureel trauma op. Het concept is onduidelijk en omstreden. Het wordt door sommigen erkend en geclaimd en door anderen ontkend en verworpen. Ook wordt het als instrument gebruikt in de beeldvorming over zwarte nakomelingen. Op 30 juni 2013, aan de vooravond van de 150-jarige herdenking van 1 juli 1863, wordt dit concept voor het eerst in Nederland door wetenschappers en andere deskundigen van de meest uiteenlopende kanten belicht.

 

Organisaties

Dit symposium wordt u aangeboden door het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU), De Universiteit van Amsterdam (UvA), FORUM (Instituut voor Multiculturele Vraagstukken) en het Institute of Cultural Heritage & Knowledge. Met speciale dank aan het Menasseh ben Israel Instituut en het Stadsarchief Amsterdam.

 

Waarom dit symposium?
Tussen 1995 en 2007 deden de reguliere media de klachten en eisen van zwarte nakomelingen uit de (voormalige) Nederlandse koloniën heel vaak af als uitingen van slachtoffer-denken en getraumatiseerd gedrag. Het ging om klachten en eisen over maatschappelijke achterstelling en de manier waarop de samenleving met het gezamenlijke slavernijverleden omging. De media gebruikten concepten als slavernijtrauma, collectieve trauma, groepstrauma, cultureel trauma en ‘’post traumatic slave syndrome’’. Deze waren uit de Verenigde Staten overgewaaid.

 

Het was echter niet duidelijk wat ze precies inhielden en wat er mee werd beoogd. De ene keer leken ze gebruikt te worden om de zwarte nakomelingen te diskwalificeren en monddood te maken en de andere keer om hun toestand te verklaren. Sommige zwarte nakomelingen gebruikten deze concepten zelf ook om hun individuele en groepstoestand te benoemen en te verklaren. Daarbij legden ze een verband met de ongelijkheidsstructuur van de Nederlandse samenleving. Hun achterliggende gedachte was, en is, dat zowel de samenleving als de witte en zwarte nakomelingen worden beïnvloed door de erfenissen van de slavernij. Is dit zo?

 

Sprekers

 • Professor Ron Eyerman (Yale) heeft het begrip cultureel trauma als eerste gedefinieerd en toegepast op de situatie van de Afro-Amerikanen. Hij zal ons vertellen wat hij er onder verstaat. Ook gaat hij in op de vraag waarom er in Nederland geen groot debat is ontstaan over de invloed van de slavernij.
 • Professor Ann Phoenix (London University) zal de invloed van de slavernij op de relationele ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk bespreken.
 • De meerdere malen bekroonde historicus en journalist Tom Segev zal ons meer vertellen over de manier waarop de Joodse cultuur omgaat met het trauma van de exodus en de Holocaust en hoe deze worden geïntegreerd in de Joodse identiteiten en in de samenleving.
 • De reggae muziek, waaronder de veel geciteerde 'Redemption Song;  van Bob Marley, zal tijdens de presentatie van professor Emily Raboteau, schrijfster van de bestseller 'Searching for Zion', aan een nadere analyse worden onderworpen.
 • De psychiater Glenn Helberg zal nader ingaan op de trauma’s van Antilliaanse jongeren.
 • De meermalen gelauwerde emeritus hoogleraar Abram de Swaan zal ons meer vertellen over de invloed van slavernij op de hedendaagse Nederlandse samenleving.
 • Op basis van bronnen uit de slaventijd zal Mark Ponte vertellen hoe betrokkenen bij de slavenhandel over het beroep slavenhandelaar dachten.
 • Onder leiding van gespreksleider Philomena Essed (Antioch Universiteit), zullen panelleden Artwell Cain, Kenneth Cuvalay, Harriét Duurvoort, Roy Groenberg en toehoorders hun ervaringen en opmerkingen met ons delen.
 • Het symposium zal worden samengevat door Stephen Small (UvA NiNsee leerstoel, Berkeley) .
 • Mr. Owen Venloo, tegenwoordig bekend als de Nederlandse Nat King Cole zal het verhaal van de zwarte diaspora muzikaal verbeelden.
 • De afsluiting wordt verzorgd door wethouder Andrée van Es van de Gemeente Amsterdam.
Programma
9:30 uur Inloop, koffie en thee.
10:00 Opening door Philomena Essed.
10:15 Ron Eyerman, Cultural Trauma and the memory of slavery.
10:50 Ann Phoenix , Negotiating new practices from old legacies.
11:25 Emily Raboteau, Reggae and the legacy of slavery.
12:00 Glenn Helberg, ‘’Un neger fiel ta un neger mahos’’, Een trouwe neger is een lelijke neger.
 12:35 Lunch.
13:30 Tom Segev , Living with the Holocaust and exodus.
14:05 Mark Ponte, White eyewitnesses of the slave trade.
14:40 Abram de Swaan, The pains and gains of victimhood.
15:15 Theepauze.
15:45

Paneldiscussie onder leiding van gespreksleider Philomena Essed.

Panel: Artwell Cain, Harriët Duurvoort, Kenneth Cuvalay en Roy Groenberg.

16:45 Owen Venloo sorrow song.
16:55 Stephen Small Samenvatting.
17:15 Andrée van Es Afsluiting.
17:30 Borrel.

 

Leden van de stuurgroep

 • Drs. C. Serkei NiNsee
 • Prof. dr. Karel Davids, Vrije Universiteit
 • Dr. Dienke G. Hondius, Vrije Universiteit
 • Drs. Suzanne Wolf FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken
 • Dr. Artwell Cain Institute of Cultural Heritage & Knowledge
 • Prof. Dr. Stephen Small Berkeley University en Universiteit van Amsterdam
 • Dr. David Wertheim Menasseh ben Israel Institute

 

ninsee  forum  ichk

 

menasseh  vu

 

uva

foto

Datum en plaats

zondag 30 juni 2013

10:00 – 18:30 uur

De Bazel 

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32

Amsterdam

adres & route >


De voertaal van het symposium is Engels. De paneldiscussie wordt in het Nederlands gevoerd.

 

Aanmelding

De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht.

Bij aanmelding ontvangt u een toegangsbewijs.
aanmeldfomulier >

 

De Slavernij,
geschiedenisserie op tv

De Slavernij is een vijfdelige tv-serie van de NTR. De uitzendingen worden herhaald en uitgezonden op vrijdag om 20.25 uur op Nederland 2.
De serie laat met dagboeken, persoonlijke documenten en gesprekken met nazaten, de slavernij zien vanuit het perspectief van de gewone mensen. Tegelijkertijd start De Slavernij Junior, een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen.

De programma’s De Slavernij zijn mede tot stand gekomenmet bijdragen van FORUM.

bekijk de afleveringen & meer informatie:

http://deslavernij.ntr.nl
http://www.geschiedenis24.nl/de-slavernij.html
 

Meer informatie over het symposium
Patty D. Gomes

project manager

e-mail: p.gomes6@upcmail.nl

tel.: 06- 46503707  of 020-4707173

 

Meer informatie (FORUM)

FORUM

Suzanne Wolf

e-mail: s.wolf@forum.nl